Chirurgia vasculara este specialitatea chirurgicala care se ocupa cu tratarea afectiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate in aceasta specialitate sunt cele ale creierului si ale inimii.

Principala afectiune tratata este boala arteriala periferica, rezultat direct al aterosclerozei. Aceasta este o boala tot mai frecventa, afectand aproximativ 20% din populatia adulta de peste 65 ani. In functie de evolutia si severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidanta, ducand pana la amputatie sau chiar deces. Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare il reprezinta salvarea membrelor inferioare si reducerea numarului de amputatii majore.

Serviciile departamentului de chirurgie vasculata sunt urmatoarele:

 • Consult de specialitate

  Consultul de chirurgie vasculara presupune o discutie amanuntita cu pacientul in cadrul careia medicul chirurg evalueaza diagnosticul, riscul cardiovascular si chirurgical al pacientului si stabileste indicatia chirurgicala si riscul asociat acesteia in functie de patologia fiecarui pacient in parte.

  De asemenea, in cadrul consultului de chirurgie vasculara are loc si examenul fizic al pacientului, cu masurarea pulsului si aprecierea intensitatii acestuia in locurile de electie, eventual masurarea tensiunii arteriale si a indicelui glezna-brat, evaluarea eventualelor comorbiditati samd.

 • Scleroterapia varicelor si venectaziilor

  Scleroterapia este o procedura medicala folosita pentru tratarea venelor varicoase si a vaselor superficiale vizibile (venectazii, vene reticulare). Este lipsita de riscuri veritabile si are o eficacitate garantata, cu inchiderea acestora, efect durabil in timp.

 • Tratamentul piciorului diabetic

  Este una dintre cele mai frecvente si grave complicatii ale diabetului zaharat. Acesta defineste un spectru variat de afectiuni ale structurilor musculo – scheletale, neurologice si vasculare care apar la pacienti in decursul evolutiei bolii, cele mai importante fiind neuropatia diabetica – pierderea sensibilitatii la nivelul extremitatilor si boala vasculara periferica – reducerea fluxului de sange catre membrele inferioare. In absenta depistarii timpurii si a tratamentului adecvat, ambele conditii cauzeaza complicatii grave, care pot duce la amputarea membrului.

 • Tratamentul ulcerului varicos-venos

  Ulcerul varicos apare ca stadiu final in evolutia bolii varicoase. Desi cauza venoasa este responsabila de aproximativ 70 – 80% dintre ulceratiile piciorului, exista si alte afectiuni ce pot duce la aparitia ulceratiilor, cum ar fi diabetul zaharat sau arteriopatia cronica (arterioscleroza).

  De multe ori aceste cauze se suprapun, iar identificarea cauzei exacte a producerii ulceratiei este dificila. Unele studii apreciaza ca aproximativ 2% din populatie poate avea ulcer venos, iar acest procent ajunge la aproximativ 5% dupa varsta de 65 ani.

Programează-te acum și ai acces la cele mai noi și avansate servicii medicale.

  Da, sunt de acord ca datele mele să fie stocate în conformitate cu regulile stabilite în Politica de confidențialitate.